Archiva proiecte

In primăvara anului 2009 s-a deschis Centrul de zi in scoala veche din Sura Mare, cu sustinerea Consiliului local din SURA-MARE, personal al d-lui primar. A fost un inceput foarte greu.

Dna Jeny CZENTER, vice-presedinte a asociatiei ” SPERANTA si ZÂMBET ” a muncit mult pentru demararea proiectului : contacte cu organele locare pentru prezentarea si sustinerea proiectului, intocmirea formalitatilor de Acreditare a centrului,selectarea copiilor, intrevederi cu parintii pentru a-i convinge sa trimita copiii la scoala ,respectiv in Centru de zi, gasirea personalului, care sa se ocupe de pregatirea scolara, educatia, supravegherea scolara a copiilor in centru.

Dupa terminarea orelor de curs copiii vin in acest centru si primesc o masa nutritiva, menita sa completeze hrana care le lipseste acasa. Aceasta masa este si mobilul prezentei la scoala si in centru a copiilor.

Copiii isi fac temele sub indrumarea invatatorilor romani si a lui Jenny Rasche si Phillip Fliter (din Germania). Cand este nevoie, se lucreaza suplimentar cu copiii prin metode speciale. Li se pun la dispozitie materiale didactice diverse, pentru a facilita si invatarea prin simturi si joc. Muzica si miscarea joaca un rol deosebit, pentru ca ele corespund naturii copilului. In continuare copiii se pot juca si deveni creativi.

In timpul zilei se studiază formarea deprinderilor sociale si de igiena. Intrucat avem doua persoane din Germania care se ocupa de Centru, D-na Jeny Rasche, presedinta Asociatiei si Filip Fliter-pedagog de recuperare, copiii invata si limba germana. La terminarea programului, copiii primesc bine meritata gustare.

In prezent frecventeaza centrul un numar de 35 de elevi din care 20 rromi si 10 romani din familii defavorizate. Pe linga acestia participa la programul Centrului si copii din colectivitatea rroma care nu au fost niciodată la scoala si care acum nu mai pot fi scolarizati. Dorim totusi sa ii învătam cel putin sa scrie, sa citească si sa execute calcule simple.

Periodic, de obicei simbata si in vacante, organizam excursii in Sibiu si in imprejurimi sau pregatim piese de teatru. Suntem întotdeauna receptivi la problemele lor. De la deschiderea centrului, multi dintre ei si-au imbunătătit situatia scolara. Datorita mesei zilnice, sunt si intr-o stare de sănătate mai buna.

Pentru diversificarea programei scolare, ca si pentru dezvoltarea capacitatilor intelectuale ale copiilor, saptaminal avem ore de desen si de pictura

La serbarea de Craciun au participat cu mare bucurie toti copiii, fiind un bun prilej de apropiere intre copiii romani si rromi si in acelasi timp o binemeritata rasplata pentru munca depusa de copii intr-un trimestru de scoala.

In munca noastră ne sustin trei invatatori din SURA- MARE si diferiti elevi si studenti de la Institutul Pedagogic in stagiu de practica, precum si o angajata a asociatiei pe postul de supraveghetoare. Toti lucrează pe baza de contract de voluntariat sau de colaborare si au program flexibil. Masa de pranz ne este adusa de o firma de catering din Sibiu, astfel nu avem nevoie de echipament de bucătărie costisitor. Toate sunt conform motto-ului nostru: „investim in copii, nu in pereti”.

Ne miram cat de repede învată acesti copii. Iar copii o fac intr-adevar cu plăcere. Acest lucru ne dovedeste clar: Merita totul !. Ne bucuram si ca intre timp, copiii rromi se joaca împreuna cu copiii romani si ca învată împreuna, pentru ca proiectul nostru se doreste a fi si unul de integrare in societate.

Actiunea Asociatiei SPERANTA si ZIMBET se incadreaza in strategia nationala de imbunatatire a situatiei rromilor. Problema scolarizarii si educatiei rromilor este o prioritate nationala.

in scoala veche din Sura Mare, cu sustinerea Consiliului local din SURA-MARE, personal al d-lui primar. A fost un inceput foarte greu.