TABARĂ GASTRONOMICĂ

Copii fericiți ,in tabără la LOTRIOARA !

        La sfârșitul lunii iulie, peste 50 de copii, care în cursul anului școlar frecventează   CENTRUL DE ZI ”Bucuria copiilor” aparținând Asociației ”SPERANȚĂ ȘI ZÂMBET” din Cisnădie ,au beneficiat de  o săptămână  de  activități recreative, sportive și educative  în   Tabără educativă cu caracter gastronomic  la Pensiunea  Voicu din Lotrioara.Poiectul acestui an, intitulat ”Din grădina de la țară, gătim sănătos la vară” desfașurat sub  egida  Sibiu- capitala gastronomică  europeana a  cuprins obiective îndrăznețe și activități ,care au atins aproape toate ariile  de interes ale Programului Sibiu Regiune Gastronomică Europeană, și anume:cultură și diversitate gastronomică,interconectarea urbanului cu ruralul,   educație și sănătate,sustenabilitate,agenda digitală. În tabără toti copiii au fost implicați activ la prepararea  meniurilor tradiționale, ajutând la pregătirea și servirea celor mai diversificate bucate tradiționale: sarmale, piftele, șnițel, papanași, etc Impreună cu copiii  am cules plante medicinale (muguri de brad, cimbrișor, mentă,soc, păpădie),fructe de padure pentru siropuri  și diferite dulcețuri folosite în tabără sau  disțribuite copiilor.

Copiii au participat la cultivarea în câmp a legumelor, la prășitul lor, iar în tabără s-au folosit la prepararea meniurilor

Copiii au avut posibilitatea să cunoască  cele mai diverse activități ale micilor producători de la Sadu, brutărie, moară, pescărie, fermă de vaci și ferma de păsăriși solarii d-lui Bunea etc.     La macelaria  d-lui Nicu Hanea din Cisnădie, copiii  văzut și au învățat să tranșeze un porc în diverse sortimente de carne, care s-au folosit în tabără la preparate culinare traditionale.Pe lângă activitățile gastronomice, copiii au petrecut zile însorite , frumoase ,pline și de alte activițăți: ateliere, jocuri, intreceri sportive și seri  de dans.Fiecare dimineata începea  cu traditionala inviorare la care participau toti cei 50 de copii aflati in tabară ,umplindu-și plăminii cu aerul curat de munte.

Copiii au talent” a fost unul dintre concursurile  la care au participat  toți copiii,aratindu-ne  talentul lor de mici dansatori, cintareti , sportivi sau actori.    Carnavalul organizat in  tabera cu tema ”Fructe și flori ” a adus multa bucurie si distractie. Copiii au purtat măști confecționate chiar de ei în cadrul atelierelor practice. Zeci de baloane colorate  s-au înălțat spre cer în entuziasmul  si rîsetele fericite ale copiilor, care ne-au  ne-au umplut inimile de bucurie, nouă animatorilor si organizatorilor,  văzindu-i atât de fericiți !

Cu siguranta,fiecare copil a plecat acasa cu amintri frumoase in suflet, cu amintirea zilelor de tabara unde au avut conditii deosebite de cazare si  mincare gustoasa si au fost inconjurati cu multa dragoste si daruire de către animatori.

MULTUMIM CJ Sibiu și As. Kinderhilfe fur Siebenburgen pentru sprijinul financiar acordat pentru implementarea Proiectului!

”La revedere tabară dragă” am cântat cu toții in jurul focului de tabară,punându ne cite o dorinta  pe care milioanele de scîntei din foc le-a înalțat spre cer.